Vuosikokouksen kannanotto 25.3.2017

Rajatonta työnantajien ahneutta – kun mikään ei riitä

 

Julkisuudessa on esitetty jatkuvasti lausumia, joissa muun muassa yleistä palkkatasoa on pidetty liian korkeana. Jopa työpaikkojen luottamusmiehiä sekä yleissitovia työehtosopimuksia on pidetty tarpeettomina. Kiihkeästi tavoitellaan myös paikallista sopimista. Kansallista kilpailukykyä ollaan nostamassa työnantajaleirin ja maan hallituksen mukaan.

 

Yleissitovuus ja työehtosopimukset ovat työntekijän turva, eivät kehityksen este. Molemmista on pidettävä kiinni. Työehtosopimus on työehtojen minimi, mutta on mahdollista sopia asioista sitä paremminkin. Usein tuntuu unohtuvan, että paikallinen sopiminen onnistuu nyt jo – ja onhan niin tehtykin. Kyse on vain halusta neuvotella. Luottamusmiehet ovat neuvotteluihin käytettävissä.

 

Työnantajien – Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomen Yrittäjät etunenässä – vaatima paikallinen sopiminen tarkoittaa vain ja ainoastaan työntekijöiden etujen heikentämistä. Kyse ei ole mistään muusta kuin EK:n ja SY:n halusta maksimoida yritysten voitot minimoimalla työntekijöiden palkat ja työehdot.

 

Suomen asemaa maailmalla ei paranneta palkanalennuksilla, etujen leikkauksilla ja kuuden minuutin kikyillä. Jos aidosti olisi kyse Suomen kilpailukyvystä, panostettaisiin laadukkaisiin vientituotteisiin, tuotekehitykseen, terävään myyntityöhön ja osaaviin johtajiin. Samaan pakettiin kuuluvat myös tasokas yleinen koulutus sekä työntekijöiden motivointi ja arvostava kohtelu.

 

Työntekijöitä kyykyttämällä ei saada aikaan haluttua ketteryyttä työmarkkinoille, eikä pystytä ylläpitämään kotimarkkinoiden kysyntää, vaan luodaan kapinamielialaa ja jonoja sosiaaliapuluukuille. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan – ja myös johtajamiljonäärien kannalta on parempi, ettei kansa jakaudu rutiköyhiin ja upporikkaisiin.

 

Työntekijät ovat työmarkkinajoustonsa tehneet. Seuraavaksi on johtajakaartin vuoro – ahneuden ja ylimielisyyden on loputtava.

 

PAU:n Helsingin osasto ry

 

PAU:n Helsingin osasto ry

Vuosikokouksen julkinen kannanotto Helsingissä 25.3.2017.

Kokouksesta luettavissa lisää tästä.

PAU:n Helsingin osasto on Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n pääkaupunkiseudun ammattiosasto, joka edustaa pääasiassa alueensa postinjakajia.