YLEISTÄ
Vuonna 2023 vihdoin toivuttiin koronan vaikutuksista, joskin edelleen virus voi johtaa vaikeisiin oireisiin eikä tätä tule vähätellä. Ukrainan ja Venäjän välinen sota on edelleen olemassa ja uutena uhkana loppuvuodesta syntyi Gazan tilanne. Nämä eivät suoraan vaikuta työpaikkoihimme tai osaston toimintaan, mutta kylläkin maailmanpolitiikkaan ja -talouteen, jotka osaltaan heijastuvat työläisten arkeen vähintään inflaation kautta.
Postissa vuonna 2023 jokaista päättyvää muutosneuvottelua seurasi uusi muutosneuvottelu. Muutoksien määrä näyttää jatkuvan myös vuonna 2024. Useimmat uudistukset on väistämättömiä, koska lähetysten määrän väheneminen jakelussa on kiistatonta. Lajittelutyön tehostuminen koneellistamisen myötä muuttaa jakelutyön raskaammaksi ja yksipuolisemmaksi. Samaan aikaan organisaatiota jatkuvasti sopeutetaan vastaamaan väheneviä volyymejä.
Työmarkkinahäiriöt jatkuivat koko vuoden. Postissakaan ei vältytty lakkoilulta. Kuljetusliittojen ”kaveria ei jätetä” -sopimuksen mukaisesti annoimme tukemme AKT:n työehtosopimusneuvotteluiden vauhdittamiseksi helmikuussa.
Eduskuntavaalien jälkeen muodostettu hallitus ei ainakaan edesauttanut työmarkkinoiden rauhoittumista. ”Orpo-Purran” hallitus päätti heti pistää heikompiosaiset ahtaalle. Joidenkin hallituspuolueiden kohdalla näyttää siltä, että vaaleissa työntekijäpuolueena esiintyminen on muuttunut oikeiston sätkynukkena olemiseksi.
Hallitusohjelma on Elinkeinoelämän keskusliiton masinoima leikkauslista suoraan työnantajan laarista. Esimerkkeinä lakko-oikeuden rajoittaminen ja palkaton ensimmäinen sairauslomapäivä. Muun muassa työttömyysturvan ja asumistuen leikkaukset sekä lomautusten ilmoitusaikojen lyhentäminen heikentäisivät huomattavasti työntekijöiden asemaa tilanteissa, joissa nimenomaisesti tarvittaisiin parempaa tukea ja ennakointia. Ohjelma suorastaan työntää ihmisiä työssäkäyviksi köyhiksi.
Leikkaukset heikentäisivät huomattavasti työntekijöiden asemaa
SAK:n Painava syy ja Stop nyt -kampanjoiden tarkoituksena on ollut saada työntekijät tietoisiksi hallituksen leikkauslistasta, sekä näyttää hallitukselle, että työntekijät haluavat muutoksia hallitusohjelman kirjauksiin eivätkä hyväksy kaikkia työntekijöitä kohtaan suunniteltuja heikennyksistä. Kampanjointi aloitettiin muutamien tuntien työnseisauksilla ja mielenilmauksilla kiristäen ruuvia pikkuhiljaa. Postin jakelutyössä ensimmäinen lakko oli 14.12. osuen vuoden kiireisimpään aikaan.
Tammikuussa 2023 työnantaja kutsui koolle tapaamisen, jossa käsiteltiin syksyllä työantajalle osoitettua osaston kirjettä epäasiallisista työtiloista ja työmenetelmistä. Paikan päällä Brahe-salissa oli Postin johtoa sekä kirjeen allekirjoittaneet osaston edunvalvojat. Työnantaja myönsi useiden muutosten yhteydessä toimipaikkojen tilojen jääneen liian ahtaiksi, kalusteiden puutteen sekä useat väärät ratkaisut. Kirje ja työnantajan aloittamat vierailut työpaikoilla avasivat yrityksen johdon näkemyksen todellisuuteen.
Henkilöstötyytyväisyyskysely Peakonissa esille nousivat valtakunnallisesti samat asiat, jotka osasto nosti esiin kirjeessään. Työnantaja on analysoinut kyselyn tuloksia ja tehnyt toimenpiteitä muun muassa työntekijäkokemuksen parantamiseksi. Syksyn Peakon-kyselyn jälkeen työnantaja ilmoitti, että työantaja kustantaa jokaisella työpaikalla kahvit ja laittaa taukotilat kaikkialla viihtyisämmiksi kevään 2024 aikana. Tämä tarkoittaa siivoamista, uusia kalusteita ja joissain paikoissa jopa remonttia. E-passin omavastuu poistuu vuoden 2024 alusta. Kaikki nämä siis työntekijöiden esille tuomia asioita.
Peakonissa hyvin voimakkaasti esille noussut usean kimpun jakelu on työnantajan mietinnässä, miten asiaa voitaisiin parantaa. Peakon on meidän keinomme vaikuttaa ja saada muutoksia aikaiseksi. Mitä enemmän vastaajia, sitä suurempi vaikuttavuus on. Kaikkia tulee kannustaa vastaamaan kyselyyn aidosti ja rehellisesti.
Postilain uudistus valmistui aikataulusta huomattavasti myöhässä vuoden 2023 alussa. Uusi laki mahdollisti jakelukertojen vähentämisen kolmeen kertaan viikossa. Samaan aikaan työnantaja lisäsi koneellista lajittelua entisestään, mikä käytännössä hävitti esityön tekemisen jakelutoimipaikoista. Koneet eivät toimi sataprosenttisesti ja tämä on tuottanut paljon päänvaivaa, kuten niin kutsuttua hylkytavaraa.
Toimipaikkojen valmiuksia ja mahdollisuuksia tehdä manuaalista lajittelua ja yhdistää kimppuja nostettiin niinkin yksinkertaisella tavalla kuin pöytien ja tuolien palauttamisella työpaikoille. Joissakin tapauksissa jopa palautetiin hyllyjä, jos tilat antoivat myöden. Näiden toimintojen jälkeen jakelu näytti alkavan toipua. Hylkytavaran määrä kuitenkin lisääntyi volyymin noustessa kesän jälkeen. Tämä aiheutti jakajille harmaita hiuksia ja asiakkailta tuli negatiivista palautetta myöhästyneistä ja väärin jaetuista lähetyksistä. Työnantaja ei reagoinut riittävän nopeasti tilanteeseen ja taas katastrofin ainekset olivat olemassa. Useilla eri toiminnoilla tilanne kuitenkin saatiin hallintaan kohtalaisen nopeasti.
Elokuussa Philadelphiassa kokoontui UNI Global Unionin maailmankonferenssi, jossa viiden vuoden välein palvelualojen ammattiliitot edustavat koko maailman työntekijöitä. Kokouksessa käsiteltiin ammattiyhdistysliikettä ja sen toimintaa kansainvälisesti. PAUta konferenssissa edusti osastomme puheenjohtaja Satu Ollikainen.
Liiton toimisto oli remontissa kesästä loppusyksyyn asti. Uusittuihin tiloihin päästiin muuttamaan joulukuussa. Liiton juristi Veera Kekäle siirtyi töihin muualle ja tilalle palkattiin uusi Veera, juristi Veera Oksanen.
KOKOUS- JA KOULUTUSTOIMINTA
Osaston toimikunta kokoontui yhdeksän kertaa. Suurella osalla toimikunnan jäsenistä työaika on pitkälle iltaan, joten kokoukset on jouduttu aloittamaan vasta kello 19.00. Luottamusmieskoulutuspäivänä kokous pystyttiin aloittamaan jo 17.00 heti päivän ohjelman jälkeen ja kaksi kertaa kokous on pidetty lauantaina, toimikunnan virkistyspäivän ja pikkujoulun yhteydessä. Osaan toimikunnan kokouksista kutsuttiin Juha Raussi, Kasarmitorin ja Katajanokan luottamusmies.
Toimikunnan kokoukset noudattavat pääsääntöisesti vakiintunutta esityslistaa, johon kuuluvat talousasiat, ajankohtaiskatsaukset, kokousselvitykset Postiin, liiton toimintaan tai yleisesti työelämään liittyvistä kokouksista, työsuojelu- ja edunvalvonta-asiat, järjestö- ja koulutusasiat sekä tiedotustoiminta.
Vuosikokous pidettiin Kuljetusliittojen Hakaniemi-salissa tuttuun tapaan maaliskuussa. Ajankohtaiskatsauksen piti PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen. Kokoukseen oli kutsuttu Postin Helsingin seudun eläkkeensaajista Pekka Korhonen. Ennen kokousta eläkeläiset pitivät oman tilaisuuden. Kokoukseen osallistui yhteensä 49 osaston jäsentä. Kokouksen jälkeen tarjottiin ruokailu ravintola Juttutuvassa.
Osaston puheenjohtajana jatkaa yksimielisesti Satu Ollikainen. Toimikuntaan ehdokkaiksi asettautuivat Seppo Airaksinen, Sari Kolehmainen, Linda Lundström, Jarmo Pakkanen, Petra Peltomäki, Pertti Pohjanvuori, Juhani Rajala, Riitta Sievilä, Jaana Viitaniemi ja Timo Väisänen. Kokouksessa päätettiin toimikunnan kooksi kuusi varsinaista ja neljä varajäsentä. Vaalia varsinaisista ja varajäsenistä ei tarvinnut suorittaa, koska Airaksinen, Peltomäki, Sievilä ja Viitaniemi ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi varajäseniksi. Varajäsenten järjestyksen selvittämiseksi suoritettiin arvonta. 1. varajäseneksi tuli Petra Peltomäki, 2. Riitta Sievilä, 3. Jaana Viitaniemi ja 3. Seppo Airaksinen.
Uuden toimintakauden alettua osaston varapuheenjohtajaksi valittiin Jarmo Pakkanen, sihteeriksi Riitta Sievilä, varasihteeriksi Petra Peltomäki, taloudenhoitajaksi Jarmo Pakkanen, jäsenasioiden hoitajaksi Timo Väisänen, tiedottajaksi Petra Peltomäki, sekä tositetarkastajiksi Juhani Rajala ja Linda Lundström.
Osaston ja päätoimisten edunvalvojien toimesta paikallisille luottamusmiehille järjestettiin koulutuspäivä toukokuussa, osallistujia oli 17. Marraskuussa järjestettiin vastaava tilaisuus, johon kutsutiin mukaan myös varaluottamusmiehet, osallistujia oli 20. Tilaisuuden yhtenä aiheena oli tutustuminen Helsingin Postikeskukseen.
Edunvalvojilla ja osaston jäsenillä on ollut mahdollisuus osallistua liiton järjestämiin koulutuksiin. Päätoimiset edunvalvojat käyvät koulutuksissa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Keväällä 2023 perustettiin osaston lakkotoimikunta, jota täydennettiin syksyllä.
OSASTON EDUSTAJAT YHTEISTYÖELIMISSÄ
Posti- ja logistiikka-alan Unionissa:
- PAUn hallituksen jäsen, 1. varapuheenjohtaja: Satu Ollikainen
- PAUn liittovaltuuston jäsen: Seppo Airaksinen, ei varajäsentä, Jarmo Pakkanen, varajäsen Juhani Rajala ja Riitta Sievilä, varajäsen Pertti Pohjanvuori
- Järjestövaliokunnan puheenjohtaja: Riitta Sievilä
- Jakelun ammattivaliokunnan jäsen: Jarmo Pakkanen, asiantuntija: Satu Ollikainen
- Työympäristövaliokunnan jäsen: Seppo Airaksinen
- Työttömyyskassan hallituksen varajäsen: Satu Ollikainen
- Jakelun valtakunnallinen pääluottamusmies: Satu Ollikainen
- Etelä-Suomen aluejärjestön puheenjohtaja: Seppo Airaksinen
Muualla ammattiyhdistysliikkeessä ja Postissa:
- SAK:n Pääkaupunkiseudun Paikallisjärjestön hallituksen varsinaiset jäsenet: Jukka Virtanen ja Jarmo Pakkanen sekä Hannu Sjöman, joka hallituksessa edustaa PPJ:n eläkeläisiä.
- Postin hallituksessa henkilöstön edustaja: Satu Ollikainen
- Postin henkilöstörahaston varapuheenjohtaja: Satu Ollikainen
- Postin henkilöstörahaston valtuuston jäsen: Riitta Sievilä
- Työhyvinvointisäätiön hallituksen jäsen: Satu Ollikainen
LUOTTAMUSMIESTOIMINTA
Talvikauteen 22–23, lukuun ottamatta Kirkkonummea ja Klaukkalaa, sovittiin paikallisesti työnantajan kanssa kausipalkkio; joustovapaata kolmen työpäivän verran, jos jakelun P-liitteen työntekijä oli ajalla joulu-helmikuu yhteensä vähintään 300 tuntia töissä.
Huhtikuussa Petteri Vankka aloitti jakelun Uudenmaan aluepäällikkönä ja näin koko alueemme saatiin yhden aluepäällikön alaisuuteen.
Helmikuussa käytiin muutosneuvottelu tiettyjen osoitteellisten lähetysten virtautuksesta varhaisjakeluun Helsingissä. Neuvottelussa ei ollut henkilöstön vähentämistarvetta. Virtautus toteutettiin kahdessa osassa; Vuosaari, Lauttasaari, Herttoniemi, Malmi, Puistola, Kontula, Mellunmäki sekä Vallila kesäkuussa ja Konala, Pallohalli, Pikku Huopalahti, HKI 10 Arkadiankatu, Kasarmitori, Katajanokka sekä Ruoholahti marraskuussa.
Kesän alussa käytiin muutosneuvottelu Espoon ja Kirkkonummen esityön siirtämisestä Postikeskukseen Treco-koneelle kolmessa osassa ajalla heinä – lokakuu. Neuvottelu koski 151 työntekijää ja vähentämistarve oli 14. Vapaaehtoisten ratkaisujen vuoksi irtisanomisilta vältyttiin.
Lokakuussa käytiin muutosneuvottelu Tikkurilan esityön siirtämisestä Postikeskukseen Treco-koneelle huhtikuussa 2024. Neuvottelu koski 64 työntekijää ja vähentämistarve oli 8. Vapaaehtoisten ratkaisujen vuoksi irtisanomisilta vältyttiin.
Joulun lähestyessä jakelunlähtöpisteisiin siirrettiin määräämättömäksi määräajaksi Treco-konehylkyä käsin lajiteltavaksi sekä osoiteselvitystä tehtäväksi. Helsingin joulukortit lajiteltiin Postikeskuksessa jakelun työnjohdon alaisuudessa, alueen muissa paikoissa joulukortit lajiteltiin itse.
Liiton toimitsijoiden osalta alueemme työpaikkakäynneillä aikataulujen salliessa on ollut mukana lakimies Veera Oksanen.
Valtakunnallisina pääluottamusmiehinä jatkavat Satu Ollikainen, Juha Torvinen ja Jukka Kalliokoski, alkaneelle kaudelle heille ei valittu varahenkilöitä. Alueellinen pääluottamusmiesvaali käytiin joulukuussa. Valituiksi tulivat pääluottamusmieheksi Riitta Sievilä ja varapääluottamusmieheksi Linda Lundström. Kausi alkaa helmikuussa 2024, jolloin työnantajan kanssa neuvotellaan paikallisista luottamusmiesalueista.
Kaikki vuosien varrella osa-aikaistetut, jotka ovat halunneet kokoaikatyönsä takaisin ja jotka heille osoitettua työtä kykenevät tekemään, ovat saaneet kokoaikatyönsä takaisin.
Alueelta ilmoitettiin pääluottamusmiehelle hieman yli 2000 tehtyä työsopimusta. Lukuun sisältyy lisätyön tarjoamisia, tuntien nostoja tai omaehtoisia laskuja, vakinaistamisia, kokoaikaistamisia, määräaikaisten ketjutuksia, kausiapulaisia sekä ihan uusia alkaneita työsuhteita.
TYÖSUOJELU
Työskentely jatkui hybridimallilla eli etä- ja lähityönä. Palaverit käytiin Teamsissa, kuten myös työterveysneuvottelut, nyt jo vakiintuneeksi käytännöksi muodostuen.
Työsuojeluvaltuutetun vaali oli tarkoitus järjestää vuoden 2023 lopulla, mutta neuvottelut alueista venyivät ja vaalit siirtyivät vuoden 2024 puolelle.
Työpaikkaselvityksiä tehtiin useammassa toimipaikassa yhdessä työterveyshuollon kanssa.
Työsuojeluvaltuutettu osallistui työnantajan järjestämiin koulutuksiin ja oli mukana alueella käynnissä olevissa jakelumuutoksia koskevissa projektiryhmissä.
Alueella jatkui koko vuoden viikoittainen työturvallisuuspainotteinen Teams-palaveri, jossa käytiin läpi edellisen viikon tapahtumat, kuten tapaturmat, turvallisuushavainnot ja turvavartit. Samoin jatkui myös valtakunnallinen työturvallisuuskatsaus, jossa käsiteltiin aina edellisen viikon tapaturmat koko maan osalta. Katsauksia pitivät työsuojelupäälliköt ja alueelliset tapaturmat käytiin läpi palvelupäälliköiden sekä työsuojeluvaltuutettujen toimesta.
Työturvallisuusraportointijärjestelmä Falconia käytettiin alueella aktiivisemmin kuin edellisenä vuonna. Havaintoja myös seurataan ja asioihin pyritään reagoimaan entistä nopeammin.
Poissaoloon johtaneiden työtapaturmien määrä alueella väheni. Työtapaturmia alueella sattui 29 ja yhteistyökumppanin tapaturmia 6. Työmatkalla tapaturmia sattui 11. Kaikki tapaturmat tutkittiin. Edelliseen vuoteen verrattuna tapaturmien määrä oli poissaoloon johtaneissa työtapaturmissa puolittunut. Vuonna 2022 tapaturmamerkintöjä, työ- ja työmatkatapaturmat sekä 0-tapaturmat, oli 158 ja nyt 97 eli myös kokonaisluku oli kehittynyt positiivisesti. Myös läheltä piti -kirjaukset vähenivät merkittävästi, 185 kappaletta vuonna 2022 ja 133 kpl vuonna 2023.
Neljässä työpaikassa työskenneltiin koko vuosi ilman poissaoloon johtanutta työtapaturmaa, mikä on hieno saavutus haasteellisissa keliolosuhteissa. Työpaikat olivat Klaukkala, Kirkkonummi, Kivenlahti ja Konala. Kolmessa ensin mainitussa on tullut täyteen yli 1000 päivää ilman poissaoloon johtanutta tapaturmaa, hienoa! Fiksattua työtä käytettiin alueella jonkin verran.
Jakelunlähtöpisteitä saatiin muutettua parempiin tiloihin ja joihinkin tehtiin pintaremonttia. Pikku Huopalahden tilaa suurennettiin ja remontoitiin. Kokonaan uudet tilat saatiin Ruoholahteen, Malmille, Konalaan ja Kivistöön.
Laatikkoryhmittelyä tehtiin yritysalueilla ja myös pientaloalueilla, samalla vaaranpaikkoja pyrittiin poistamaan.
VIESTINTÄ
Osaston jäsenille lähetettävä Preivari-lehti julkaistiin kerran. Toimintakertomus vuodelta 2022 ja toimintasuunnitelma vuodelle 2023 julkaistiin erillisenä vihkona, jota lähetettiin työpaikoille ja oli saatavilla vuosikokouksessa. Työpaikoille lähetettävä 107-tiedote tehtiin kuusi kertaa.
Osaston nettisivulla ja Facebookissa julkaistiin ajankohtaisia alueellisia asioita sekä 107-tiedotteet. Facebook-sivulla selkeästi eniten tykkäyksiä saavat ikiomat julkaisut, joissa mukana on kuvia oman osaston jäsenistä. Suositeltavaa on, että jäsenet seuraavat mainittuja sivuja, joissa julkaistaan osastoa ja aluetta koskevia ajankohtaisia asioita.
Osasto toteutti julistekampanjan. Työpaikoille vietäviksi tehtiin kaksi julistetta, ja samoin kuvin kaksi postikorttia, liittoon kuulumisen tärkeydestä.
Materiaalissa olevilla QR-koodeilla pääsee lukemaan ja kuuntelemaan kahden postityöntekijän tarinan suomeksi ja englanniksi.
Maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan toimivan Painava Syy -kampanjan materiaalia levitettiin eri viestintäkanavissa sekä printtinä että sähköisesti.
VUODEN 2023 TALOUS
Osaston taloudellinen tilanne on edellisvuosien tapaan säilynyt hyvänä ja vakaana. Viime vuosien tavoin osasto teki selvästi ylijäämäisen tuloksen, osaston saamat tulot ylittivät reilusti osaston toimintaan kuluneet menot.
Osaston maksavien jäsenten määrän jyrkkääkin laskua on ennustettu pitkään ja siksi toiminnan budjetointia on ohjannut varovaisuus – jäsenmäärän kehityksellä on suora vaikutus liitolta saatavaan jäsenmaksupalautteeseen. Onneksemme näin ei ole kuitenkaan vielä käynyt ja jäsenmaksupalautteen määrä onkin kasvanut vuodesta 2022. Osaltaan myönteistä kehityskulkua selittää se, että viime vuosien aikana tapahtuneet työttömyyskassafuusiot ovat vähentäneet työttömyyskassan osuutta jäsenmaksusta, jolloin jakovaraa liiton ja osastojen käyttöön on jäänyt enemmän.
Liitolta saatavan jäsenmaksupalautteen lisäksi osaston toimintaa rahoitetaan osaston sijoitusten tuotoilla. Vaikka sijoitustoiminnasta saatavat tulot jonkin verran laskivat vuodesta 2022, muodostavat ne merkittävän osan toiminnan rahoituksesta – lähes 8 000 euron korko- ja osinkotuloilla kyettiin kattamaan noin viidennes varsinaisen toiminnan kuluista.
Osaston toimitilat myytiin vuonna 2020 ja kaupasta saatiin käteisvaroja, joille alettiin etsiä sijoituskohteita. Tällaista, uusia sijoituskohteita aktiivisesti hakevaa toimintaa on sittemmin jatkettu ja vuonna 2023 osaston sijoitussalkkua täydennettiin ostamalla 20 000 € lisäosuus OP Metsänomistaja -rahastosta.
Ammattiyhdistysliikkeen ja siten myös osastomme sijoitustoiminnassa on muistettava, että sijoitamme jäsentemme varoja, jolloin sijoittamisen on oltava maltillista ja varovaista. Tämä toteutuu kahta kautta. Ensiksi sijoituksemme ovat Elisan osakkeita lukuun ottamatta rahastoissa tai obligaatiomaisissa tuotteissa, kuten OP tuotto-osuus, jolloin riski pienenee verrattuna suoriin osakesijoituksiin. Toiseksi olemme hajauttaneet sijoituksiamme erityyppisiin rahastoihin, jotka reagoivat markkinoiden kurssikehitykseen eri tavoin. Sijoituksemme ovat seitsemässä rahastossa ja markkina-arvojen kehityksellä mitaten olemme hajautuksella onnistuneet turvaamaan varallisuutemme vaikeassa markkinatilanteessa. Kun Helsingin pörssissä osakkeiden arvo laski vuonna 2023 keskimäärin noin 8 %, rahastosalkkumme markkina-arvo kasvoi.
Koronavuosien jälkeen osaston toiminta on piristynyt ja tämä näkyy toimintamenojen kasvuna. Helsingin osasto on panostanut kuluneena vuonna erityisesti jäsenhankintaan ja osaston näkyväksi tekemiseen jäsenilleen.
Jäsenhankintaa varten luotiin tämän ajan teknologiaa ja mediamahdollisuuksia hyödyntävä moni-ilmeinen julistekampanja, jonka kustannukset on sijoitettu tuloslaskelmassa kohtaan ’järjestötoiminnan muut kulut’. Osastoon heinäkuusta 2023 alkaen liittyneille uusille jäsenille lähetettiin S-ryhmän 20 € lahjakortti.
Vapaa-ajan retkien kulut ovat kasvaneet selvästi vuodesta 2022. Koronavuosien hiljaiselon jälkeen on tullut tärkeäksi, että osin uusiutunutkin jäsenistö löytää ammattiosaston. Mukavien retkien, joiden kohteisiin jäsenistö voi vuosikokouksessa itse vaikuttaa, järjestäminen on nähty tässä yhdeksi hyväksi keinoksi. Kahdesta osaston järjestämästä tilaisuudesta syksyllä tehty Tallinnan matka vei valtaosan vapaa-ajan retkien kustannuksista.
Vuosikokous osaston jäsenten vuosittaisena kokoontumistilaisuutena on yksi tapa tuoda osaston toimintaa näkyväksi. Vuosikokouksen kulut ovatkin kasvaneet, sillä kokousvieraille on haluttu luoda kokouspäivästä mieleenpainuva ja myönteinen elämys maittavine tarjoiluineen miellyttävässä ympäristössä.
Osaston toimintakuluista noin viidennes menee tiedotukseen ja tästä osaston lehti Preivari menoineen vie leijonanosan. Kulut lehdestä ovat pysyneet samansuuruisina, jopa hieman laskeneet vuodesta 2022.
Vuosikokous hyväksyi toimikunnan esityksestä toimikunnan toimenkuviin ja tehtäviin sidotut palkkiot: puheenjohtaja 150 €/kk, varapuheenjohtaja 35 €/johdettu kokous, sihteeri 100 €/kk, varasihteeri 35 €/kokous, taloudenhoitaja 100 €/kk, jäsenasioiden hoitaja 50 €/kk, sähköinen viestintä ja tiedottaminen 100 €/kk, korvaus tiedottajaa sijaistettaessa 35 €/tiedote, toiminnantarkastajat 100 €/vuosi ja tositetarkastajat 100 €/vuosi.
Matkakustannukset korvataan ensisijaisesti halvimman matkustustavan mukaan. Toimikunnan erillisellä päätöksellä voidaan maksaa kilometrikorvaus tapauskohtaisesti.
31.12.2023 (suluissa vuosi 2022) osaston kokonaisjäsenmäärä oli 1126 (1125), maksavia jäseniä 810 (823) ja eläkeläisiä 316 (302).
VAPAA-AJAN TOIMINTA
Osasto järjesti toukokuussa jäsenretkenä Murhakävelyn Punavuoressa, toteuttajana WalkHelsinki. Kävelyn jälkeen ruokailtiin ravintola Factoryssa. Osallistujia oli 23.
PAUn vuoden 2023 Talvipäivät vietettiin Rovaniemellä. Pitkästä matkasta huolimatta muutamia osaston jäseniä osallistui tapahtumaan. Osasto tuki osallistujia maksimissaan 240 eurolla kuitteja vastaan matkoista halvimman matkustusmuodon mukaan ja yhden yön majoituksesta sekä tarjosi illallisen.
Lokakuussa järjestettiin vuosikokouksen päätöksen mukaisesti jäsenristeily Tallinnaan. Menomatkalla Anssi Wiik, Postin postipalveluiden HSEQ Director (terveys, turvallisuus, ympäristö ja laatuasioiden johtaja), kertoi työturvallisuuslakiin tulleista muutoksista. Tallinnassa oli opastettu kierros PoCo – pop-taiteen museossa sekä omaa aikaa kaupungilla. Paluumatkalla oli buffet-ruokailu. Osallistujia oli 57.