Edellisen Preivarin ilmestymisestä on ehtinyt kulumaan jo vuoden päivät. Tämä kertoo vain siitä, kuinka hektinen ja myrskyinen työelämä on ollut viimeisen vuoden aikana. Syksyllä käytiin erittäin vaativat ja raskaat työehtosopimusneuvottelut, jotka onneksi saatiin päätökseen pienin vaurion. Tilanne olisi voinut olla aivan toisenlainen, jos emme olisi puhaltaneet yhteen hiileen.
Alkuvuodesta käynnistyivät edunvalvontavaalit. Edunvalvontaorganisaatio supistui jokaisella tasolla. Valtakunnallisia pääluottamusmiehiä valittiin viiden sijasta kolme; allekirjoittanut, Juha Torvinen sekä Jukka Kalliokoski. Alueellisten pääluottamusmiesten ja paikallisten luottamusmiesten alueet laajenivat huomattavasti ja edunvalvojien määrä väheni.
Osaston toiminta jumissa TES-neuvottelujen ja lakkojen jälkeen
korona sotki koko maailman ja osaston toimintakin jämähti paikoilleen. Jouduimme perumaan vuosikokouksen, koska kokoontumisrajoitukset estivät tapahtumien järjestämisen. Myös toimikunnan kokouksia jouduttiin perumaan useampi. Kriittiset ja kiireelliset asiat hoidettiin sähköpostitse.
Vaikka vuosikokous peruttiin, on se kuitenkin järjestettävä syyskuun loppuun mennessä. Yhdistyslaki yhdessä osaston sääntöjen mukaan määrittää toimintaa. Poiketen viimeisimmistä vuosista, emme tänä vuonna julkaise erillistä vihkosta toimintakertomuksesta ja -suunnitelmasta, vaan julkaisemme ne tässä lehdessä. Uusi suunniteltu vuosikokouspäivä on syyskuussa 2020 alkaen kello 11.00, paikkana vanha tuttu Hotelli Arthur. Sääntöjen mukaan kokouskutsu on esitettävä vähintään seitsemän päivää ennen kokousta ja näin tulemme toimimaan.
Kikyt jäi, huonostiko neuvoteltu?
Viime aikoina monen suusta on kuultu ihmetystä siitä, miksi meiltä eivät poistuneet kiky-tunnit työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä. Toisaalta ihmettelen itse kovasti tätä keskustelua. Onko jo unohdettu mistä asioista me taistelimme?
Palkkojamme oltiin leikkaamassa useita kymmeniä prosentteja ja esillä oli paljon muita seikkoja, jotka olisivat vaikuttaneet monin eri tavoin palkanalennuksen lisäksi. Tässä taistelussa kaikki olivat sitä mieltä, että kunhan saadaan palkat pidettyä ja leikkaukset minimaalisina, olemme selviytyneet. Ja todettava on, että ilman ulkopuolista tukea emme olisi selviytyneet. Tässä onkin hyvä muistaa kiittää ihan kaikkia, jotka olivat tukena taistelussamme.
On myös hyvä huomioida, että nyt ne alat, joilta kikyt ovat poistuneet, eivät ole päässeet kikyistä ilmaiseksi. Jokaisella alalla on tullut työehtoihin heikennyksiä, useimmiten vuosityöaika on tavalla tai toisella pidentynyt. Voidaan sanoa, että kiky-nimi on poistunut, mutta siihen kytköksissä ollut työaika on kuitenkin jäänyt.
#työehtoshoppailu
Alustatalous, kevytyrittäjyys, pätkä- ja vuokratyö näyttäisivät olevan tulevaisuuden trendi, valitettavasti. Nämä yhdessä työehtoshoppailun kanssa saavat aikaan työssäkäyviä köyhiä. Pahimmillaan puhutaan jo lähes orjatyöstä. Yhden työn palkalla ei enää tule toimeen, pitää löytää se toinen, kolmas, ehkä jopa neljäskin työ, jotta ansiotaso säilyy säädyllisenä.
Globaalilla tai kansallisella tasolla emme voi asioita muuttaa yksittäisenä henkilönä, edunvalvojana, osastona tai edes liittona. Kaikki lähtee yhdessä tekemisestä ja toimisesta, yhteen hiileen puhaltamalla. #työehtoshoppailu on yksi esimerkki yhdessä tekemisestä. Tämä slogan on pidettävä hengissä ja muistettava mitä oli tapahtua syksyllä 2019.
Mitä seuraavaksi?
Postin uusi hallitus on aloittanut toimintansa. Saa nähdä millaiset pelimerkit Posti saa ja miten se ne merkit tulee jakamaan. Onneksi tänä syksynä ei ole TES-neuvotteluja, joten siltä osin saamme olla rauhaisin mielin. Postimäärän lasku ja uudet laitehankinnat aiheuttavat väkisinkin muutoksia työssämme. Postinjakelu on muuttunut huomattavasti niistä ajoista, jolloin itse olen postityön aloittanut, tosin niin on suurin osa kaikista työpaikoista muuttunut.
Liittotasolla tulevan kesän 2021 kynnyksellä järjestettävä PAUn liittokokous tulee varmasti olemaan yksi tärkeimmistä asioista. Käymme keskustelua liiton tulevaisuuden suuntaviivoista. Kokouksessa tullaan valitsemaan liiton hallinto seuraavalle nelivuotiskaudelle. Spekulaatio paikkajaoista maakuntien ja ammattialojen välillä tulee olemaan mielenkiintoista.
Syyskuun jäsentilaston mukaan tarkastellaan osastojen kokousedustajien määrä. Tämän hetkisen jäsenmäärämme mukaan meillä on oikeus lähettää kokoukseen 11 edustajaa.